Gå till innehåll

L54-H22 Domboksforskning, fortsättning

Höstens kurs är inställd.

Kursen inleds med en översiktlig genomgång av olika register och dokument som berör polisväsendet, åklagare och advokat samt en genomgång av hur begreppen socken, härad, tingslag och domsaga/domkrets hänger ihop. 

Vi fortsätter med genomgång av olika typer av handlingar och dokument som finns i domböckerna eller i egna serier i arkiven hos härads- och rådhusrätter. Därefter de arkiv som finns hos lagmansrätten och kämnärsrätten. Huvudfokus ligger dock på hovrätten vars arkiv vi kommer att studera relativt noggrant. Bland annat studeras de arkiv och serier som finns hos advokatfiskalen för renovationer av domböcker. Därefter Högsta domstolen samt en orientering om några andra typer av domstolar. Vi kommer också att titta på några handlingar och dokument från olika serier i arkiven.

Avslutningsvis går vi igenom ett intressant praktikfall och visar steg för steg hur man hittar domboken, tolkar domen samt följer upp med fängelsevistelsen.

Efter genomgången kurs erbjuds kursdeltagarna att följa med till Landsarkivet i Vadstena för att under vår handledning söka fram domböcker. Denna aktivitet ingår inte i kurspriset. 

Kursen genomförs digitalt via programmet Zoom.  Klicka på länken för information https://www.dis.se/zoom-intro

Kursen går på torsdagar kl. 09.30-12.00 , omfattar 4 tillfällen. Paus för bensträckare och ev. fika.
Startar: 20 oktober
Slutar:   10 november
Lokal:     Digital kurs via Zoom
Sista anmälningsdag: 13 oktober
Maximalt antal kursdeltagare: 10 personer

Pris: 350 kr ordinarie pris, medlem i DIS Regionförening 290 kr
Kursmaterial: Digitalt kursmaterial e-postas till deltagarna strax före kursstart.

Kursbekräftelse: Du erhåller kursbekräftelse med information hur du betalar. När du får bekräftelse får du även erbjudande att teckna ett elevabonnemang på Arkiv Digital på 3 månader för endast 395 kr. Detta är inget krav för denna kurs utan endast ett erbjudande. Har du redan ett AD-abonnemang läggs detta till och förlänger perioden.

Kursledare: Torbjörn Wahlström, tel. 070-282 42 55, macenter@telia.com

Tillbaka till kursöversikten