Gå till innehåll

L54-V20 Domboksforskning, fortsättning

Kursen inleds med en fördjupning av hur begreppen socken, härad, tingslag och domsaga hänger ihop. Vi ger exempel på hur domsagor byggs upp av olika tingslag. Domsagor kallas numera domkretsar.

En grundläggande genomgång av olika handlingar och dokument som finns i domböckerna eller egna serier i arkiven hos härads- och rådhusrätter. Vi går noggrant igenom de arkiv som finns hos advokatfiskalen för renovationer av domböcker från härads- och rådhusrätter. Originaldomboken kan skilja sig från renovationen – vi studerar ett exempel på detta. Vi går också igenom de arkiv som finns hos lagmansrätter, kämnärsrätter, hovrätter samt Högsta Domstolen. Exempel ges på handlingar och dokument från olika serier i arkiven.

Oavsett om du är släktforskare eller bara allmänt intresserad av historia är domböcker en otrolig guldklimp när det gäller att få inblick i hur livet såg ut förr. Domar kunde förr i tiden också avkunnas av sockenstämmorna på landsbygden. Vi lyfter fram några exempel på detta. Avslutningsvis går vi igenom några intressanta praktikfall. Vi visar steg för steg hur man går till väga från det att man upptäckt att någon släkting eller annan intressant person begått ett brott och blivit straffad tills man hittar domboken, tolkar domen samt följer upp med fängelsevistelsen.

Efter genomgången kurs erbjuds kursdeltagarna att följa med till Landsarkivet i Vadstena för att under vår handledning söka fram domböcker. Denna aktivitet ingår inte i kurspriset.

Kursen går på tisdagar kl. 10.30-13.00 , omfattar 3 tillfällen.
Startar:  tisdag den 10 mars
Slutar:    tisdag den 24 mars
Lokal:     Fontänen, Datasalen, Västra vägen 32, Linköping.

Pris: 530 kr ordinarie pris, medlem i DIS-Filbyter 440 kr
Kursmaterial: Dokumentation på USB-minne
Maximalt antal deltagare: 8 personer.

Kursledare: Torbjörn Wahlström, tel. 070-282 42 55, macenter@telia.com
och Thorulf Imselius, Tel. 070 – 469 664 96, timselius022@gmail.com

Tillbaka till kursöversikten