Gå till innehåll

L54-V21 Domboksforskning, fortsättning

Kursen inleds med en översiktlig genomgång av olika register och dokument som berör polisväsendet, åklagare och advokat samt en genomgång av hur begreppen socken, härad, tingslag och domsaga/domkrets hänger ihop. 

Vi fortsätter med genomgång av olika typer av handlingar och dokument som finns i dom-böckerna eller i egna serier i arkiven hos härads- och rådhusrätter. Därefter fördjupar vi oss i de arkiv som finns hos lagmansrätten, kämnärsrätten, hovrätten samt Högsta domstolen. Exempel ges på handlingar och dokument från olika serier i arkiven. Hovrätten får ett speciellt fokus där vi bland annat går igenom de arkiv och serier som finns hos advokat-fiskalen för renovationer av domböcker från härads- och rådhusrätter

Avslutningsvis går vi igenom ett intressant praktikfall. Vi visar steg för steg hur man hittar domboken, tolkar domen samt följer upp med fängelsevistelsen.

Efter genomgången kurs erbjuds kursdeltagarna att följa med till Landsarkivet i Vadstena för att under vår handledning söka fram domböcker. Denna aktivitet ingår inte i kurspriset. Beror helt på Coronasituationen.

Kursen kommer att genomföras digitalt. Före deltagandet testas så att tekniken fungerar för varje deltagare.

Kursen går på torsdagar kl. 09.30-12.00 , omfattar 3 tillfällen.
Startar:
Slutar:
Lokal:     Digital kurs

Pris: 530 kr ordinarie pris, medlem i DIS-Filbyter 440 kr
Kursmaterial: Dokumentation på USB-minne.
Max antal kursdeltagare: ca 10 personer

Kursledare: Torbjörn Wahlström, tel. 070-282 42 55, macenter@telia.com

Tillbaka till kursöversikten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *