Gå till innehåll

Föreläsningar våren 2019

Linköping, Borensberg, Mjölby, Motala, Vadstena:


BORENSBERG. 17 april Tolkning av gamla handskrifter
Föreläsare: Torbjörn Wahlström på biblioteket: onsdag 17/4 kl. 18.00–20.00 Torbjörn är en av författarna till boken ”Tolka rätt!” Han kommer att berätta lite om bokens tillkomst men framförallt visa hur intressant och roligt det är med gammal handskrift genom att berätta om och tolka några texter av varierande svårighetsgrad. Självklart kommer ni också få konkreta tips och råd om sådant som är viktigt att känna till vid tolkning av gammal handskrift.       


Mjölby tisdagen den 23 april 18.00
Från Mjölby till Kina, berättelsen om farmors kusin. Lyssna på Anders Rosenqvist och Lena Samuelsson Historien om bondsonen från Hermanshult i Mjölby som blev utkörd av sin far och hamnade i Kina. Hör den fantastiska historien om en familj som levde med och överlevde hot från krig, sjukdomar och förföljelse. Entré: 30 kr inkl. fika. Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby.


Linköping torsdagen den 2 maj 2019 18.00–20.00

Lyssna på Ulla-Britt Forsgren Föreningen Linköpings Ekopark Smedstad  gård med torp och stugor Smedstad gårds historia och ett urval av de torp och stugor som funnits runt Smedstad och en beskrivning av hur de använts. Entré: 30 kr inkl. kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen, Lokal: Bergqvist rum Västra vägen 32, Linköping.


Vadstena torsdag 9 maj 2019 kl 19.00
OBS 2:a torsdagen i maj – Göran Åhäll ordnar föreläsare.


Linköping torsdagen den 23 maj 2019 18.00–20.00
Lyssna på Historiker Annika Sandén. Bödlar under 1600-talet. Bödlar var anställda att verkställa dödsstraff och kroppsbestraffningar. Bödlar skulle dessutom tömma latriner, kastrera hästar och dra hudar. Det var uppgifter som ingen hederlig människa önskade befatta sig med. Vem önskade ha ett yrke som bödel? Vem kom egentligen på fråga för tjänsten? Genom bödlarna och deras världar och villkor får vi möjlighet att studera stormaktstiden underifrån. Entré: 50 kr inkl.  kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen. Lokal: Vagnhallen Västra vägen 32, Linköping