Gå till innehåll

Föreläsningar våren 2019

Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena:


Linköping ÖPPET HUS Disgen 13 februari. och 1 mars

DIS-Filbyters Disgen och kart experter finns på plats onsdag den 13 februari kl. 16.30-19.30 Fredag den 1 mars kl. 14.00-16.30. Droppa in! Vi hjälper dig lösa det du inte får att fungera. Du kanske vill att vi visar hur man gör….. Har du något problem i samband med din släktforskning? Kommer du inte igång med byte till nyare Disgen 2016/2018?  Vill du veta nyttan med att byta ”upp” dig? Kom och se vad du får i en nyare version. Svårt att installera, vi hjälper dig. Vill du ha hjälp med kartfunktionen?  Hjälp att komma över med din släkt till nya programmet. Vi lotsar dig genom nedladdning av programmet och anskaffande av licens. Har du mobilt Bank id så fixar vi allt direkt. Hur lägger jag till faddrar eller liknande. Ta med dator och mobilt bank-id om du vill ha den typen av hjälp!!!! Peter Tilly ansvarar för arrangemanget.

Föreningshuset Fontänen, Lokal: Feilitzen rum, plan 2 Västra vägen 32, Linköping


Mjölby tisdagen den 26 februari 18.00
Lyssna på Pia Lindgren Familjen Danbom på Titanic Titanic-katastrofen är kanske världens mest berömda fartygsolycka genom tiderna. Intresset för Titanic har alltid varit stort, det ökade i och med att vraket hittades, att det gjordes en film om fartygets undergång. För de som hade anhöriga ombord blev filmen ett sorgearbete. Det blev en av orsakerna att Pia Lindgren valde att forska närmare om hennes släktingar som varit med på fartyget den ödesdigra färden i april 1912.  Här berättar hon deras släkthistoria. Entré: 30 kr inkl. fika. Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby

Linköping torsdagen den 7 mars 2019 18.00–20.00
Lyssna på Esteri Fransson som Berättar om finska krigsbarn Esteri är född i Karelen, och har upplevt två krig. Har tvingats att fly två gånger från Finland. Nu får  vi höra hennes egen berättelse. Entré: 30 kr inkl. kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen, Lokal: Bergqvist rum Västra vägen 32, Linköping.


Vadstena torsdag 7 mars 2019 kl 19.00

Margareta Spels Användbara arkiv för släkt- och hembygdsforskning. Margareta har forskat sedan 1982, skrivit böcker och varit en flitigt anlitad föreläsare. Exempel på arkiv som jag har använt i min forskning om personer, byggnader, gårdar, byar, samhällen, företag, brott och straff, båtsmän samt emigration.
ABF- lokalen Södra Vägen 30. Vadstena Ingången är belägen bakom busshållplatsen. Föreläsningen kostar inget. OBS! Föranmälning krävs på grund av valet av lokal. Lillemor Casell lillemorcasell@hotmail.com. Fika och smörgås kostar 20 kronor, så ta med kontanter.


Mjölby tisdagen den 12 mars 18.00
Lyssna på Margareta Spels Användbara ARKIV För SLÄKT- och HEMBYGDSFORSKNING. Exempel på arkiv som jag använt i min forskning om personer, gårdar, byar, samhällen, byggnader, företag, brott och straff, båtsmän samt emigration. Margareta Spels har forskat sedan 1982 så att det är en långvarig forskning. Hon kommer att framhålla vikten av källkritik. Entré: 30 kr inkl. fika. Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby


Motala 2019 onsdagen den 13 mars 17.00
Ingegerd Rahm Diagnosen i Dödsboken Ingegerd Rahm har i många år arbetat som distriktsläkare. Hon har tagit med sig sitt medicinska intresse in i släktforskningen, särskilt när det gäller att förstå och tolka diagnoserna i dödsboken. Studiefrämjandets lokaler på Urban Hjärnes Väg 11 Motala Entré: 30 kr inkl. fika


Linköping torsdagen den 21 mars 2019 18.00–20.00
  Lyssna på Sören Lindhe Vreta klosters koppling till Kungamakten När Vreta Kloster grundades av Kungamakten. Hur en arkeologisk utgrävning på Kungsbro  ledde till forskning kring Svenska medeltida Kungasläkter. Vreta Kloster som Kunglig begravningsplats. Entré: 30 kr inkl. kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen, Lokal: Bergqvist rum Västra vägen 32, Linköping


Mjölby tisdagen den 26 mars 18.00
Lyssna på Niklas Hertzman Nyheter i Arkiv  Digital  ArkivDigital enkelt släktforska via Internet. Du hittar dessa spännande handlingar i Arkiv Digital och Niklas Hertzman kommer att visa och berätta om nyheter och möjligheter med Arkiv Digital. Nya handlingar görs hela tiden tillgängliga t.ex. flygbilder, programmet utvecklas och nya register ger bättre sökingångar. Du får reda på det senaste här. Din historia är bara några klick bort. Entré: 50 kr inkl. fika.   Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby.


Motala 2019 onsdagen den 27 Mars 17.00
OBS Nytt datum!
Lyssna på Berit Peukert Idioterna i våra kyrkböcker Var kom de ifrån och vart tog de vägen? Några nedslag i ett stycke handikapp- historia under ca 300 år.  Några inslag från egen släktforskning. Studiefrämjandets lokaler på Urban Hjärnes Väg 11 Motala Entré: 30 kr inkl. fika


Linköping torsdagen den 4 april 2019 18.00–20.00
Lyssna på Ann-Charlott Feldt Arkeolog på Östergötlands museum Folk och fynd på mässingsbrukets tomter Arkeologer arbetar inte bara med att gräva i jorden. En viktig del av arbetet är att koppla samman det som hittas med olika sorters historiskt källmaterial. I samband med undersökningar på mässingsbrukets tomter, på Saltängen, gjordes också en djupdykning i arkiven. Vilka hade bott i de hus vars grunder vi hittade? Entré: 50 kr inkl. kaffe/te macka  Lokal: Vagnhallen Västra vägen 32, Linköping.


Vadstena torsdag 4 april 2019 kl 19.00

Nancy Svensson. Roland sökte andelen finska gener – vad kom fram? Jo, DNA-träff med okänd morbror som deltagit i projekt om skogsfinnarna i Orsa. Har nu haft kontakt med Finland. Morfar, Per, som kom hem från Kanada, hans bror, Erik som stred med kanadensarna i Frankrike 1917 och mycket mer… Nancy delger oss detta på ett spännande och lättillgängligt sätt – intressant även för de som inte är ”nördar” på släktforskning!
ABF- lokalen Södra Vägen 30. Vadstena Ingången är belägen bakom busshållplatsen. Föreläsningen kostar inget. OBS! Föranmälning krävs på grund av valet av lokal. Fika och smörgås kostar 20 kronor, så ta med kontanter.


Mjölby tisdagen den 9 april 18.00 2019
Lyssna på Karl Andersson Foto och ljud. Hur kan man använda foto från  kamera, telefon, scanner och internet i DISGEN. Hur kan man använda  ljud i DISGEN. Vi tittar på hur vi kan finna bilder på internet.  Entré: 30 kr inkl. fika. Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby.


Motala 2019 onsdagen den 10 april 17.00

Lyssna på Nancy Svensson. Roland sökte andelen finska gener – vad kom fram? Jo, DNA-träff med okänd morbror som deltagit i projekt om skogsfinnarna i Orsa. Har nu haft kontakt med Finland. Morfar, Per, som kom hem från Kanada, hans bror, Erik som stred med kanadensarna i Frankrike 1917 och mycket mer… Nancy delger oss detta på ett spännande och lättillgängligt sätt – intressant även för de som inte är ”nördar” på släktforskning! Studiefrämjandets lokaler på Urban Hjärnes Väg 11 Motala Entré: 30 kr inkl. fika


Mjölby tisdagen den 23 april 18.00
Från Mjölby till Kina, berättelsen om farmors kusin. Lyssna på Anders Rosenqvist och Lena Samuelsson Historien om bondsonen från Hermanshult i Mjölby som blev utkörd av sin far och hamnade i Kina. Hör den fantastiska historien om en familj som levde med och överlevde hot från krig, sjukdomar och förföljelse. Entré: 30 kr inkl. fika. Plats: ABF Ostkupan Kanikegatan 15 Mjölby.


Linköping torsdagen den 2 maj 2019 18.00–20.00

Lyssna på Ulla-Britt Forsgren Föreningen Linköpings Ekopark Smedstad  gård med torp och stugor Smedstad gårds historia och ett urval av de torp och stugor som funnits runt Smedstad och en beskrivning av hur de använts. Entré: 30 kr inkl. kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen, Lokal: Bergqvist rum Västra vägen 32, Linköping.


Vadstena torsdag 9 maj 2019 kl 19.00
OBS 2:a torsdagen i maj – Göran Åhäll ordnar föreläsare.


Linköping torsdagen den 23 maj 2019 18.00–20.00
Lyssna på Historiker Annika Sandén. Bödlar under 1600-talet. Bödlar var anställda att verkställa dödsstraff och kroppsbestraffningar. Bödlar skulle dessutom tömma latriner, kastrera hästar och dra hudar. Det var uppgifter som ingen hederlig människa önskade befatta sig med. Vem önskade ha ett yrke som bödel? Vem kom egentligen på fråga för tjänsten? Genom bödlarna och deras världar och villkor får vi möjlighet att studera stormaktstiden underifrån. Entré: 50 kr inkl.  kaffe/te macka  Plats: Föreningshuset Fontänen. Lokal: Vagnhallen Västra vägen 32, Linköping