Gå till innehåll

Nybörjartips

Fråga äldre släktingar och grannar om sådant som inte är nedskrivet någonstans och/eller identifiera fotografiers personer och år. På baksidan av dina viktigare foton skriv upp fakta liksom namnge vad dina viktigare digitala bilder innehåller. Födelse- , vigsel-, död- , husförhörsböcker och flyttlängder finns i de svenska kyrkböckerna. Efter ca 1895 fortsätter husförhörsböckerna som församlingsböcker. 70 års sekretess och allt är ännu inte scannat ända till 1945. Du kan forska i Fontänens datasal, som har abonnemang på kyrkböcker mm. Erfaren släktforskare från DIS-Filbyter att fråga. Vill du forska hemma kan du abonnera för kortare eller längre tid. En del bibliotek bl a stadsbiblioteket i Linköping och DIS forskarstuga i Gamla Linköping har abonnemangen för självstudier.

 

AD har tydligare färgbilder med allt samlat under t ex Hällestad: kyrkböcker, domböcker. Bouppteckningar med register för döda, hustrur och änkor, inte barn. Med ledning av registret, som i varje fall finns för de flesta härader i Östergötland, är det lätt att hitta den inskannade bouppteckningen. AD med ”allt i ett” har 1950 och 1960 års folkräkning, 1940 United States Federal Census (folkräkning) samt bra sökmöjlighet för åren 1860-1930 i Sverige.

 

Svar, numera gratis, har Kyrkoarkiv, Sveriges Befolkning 1860, 1870, 1880, 1890, 1900, 1910. 1930. SCB födda, vigda, döda 1860-1944 (söks per församling och år); Mantalslängder 1642–1820; Brott och straff att söka med domstolsarkiv resp. fångvård; Generalmönsterrullor med mera.

 

Ancestry
Vid ”gratis 14 dagar” uppger du ditt betalkort. Kom ihåg att avbeställa i god tid annars dras pengar för nästa månad automatiskt. För att forska om släktingar i Sverige finns det billigare abonnemanget. De svenska kyrkböckerna, fotograferade på 1950-talet, har köpts av Ancestry från Genline, som upphört. Gårdsindexering på många husförhörsböcker. Här finns passagerarlistor och emigrantuppgifter och namnindexerade Födda 1870-1944, där församling inte behöver uppges. Det dyrare abonnemanget "World de Luxe" innehåller dessutom födda, vigda och döda i en del av USAs delstater samt t ex USAs och Englands folkräkningar = Census. Att registrera ett eget Family Tree från början eller med start från en Gedcom-fil från ett annat registreringsprogram är gratis. Källor går inte att överföra och källor saknas oftast i Ancestry.
Några lägger där bara ut en mindre släktgren där släkting utvandrat och har sedan fått kontakt med sin släkt i utlandet. Det som lämnas till Ancestry behåller de alltid men kan uppdateras av dig.

 

www.familysearch.org är mormonernas hemsida. Du kan gratis söka här.

 

http://www.google.se är en sökmotor för att lätt komma till en hemsida, kanske även någon ana med ovanligt efternamn.

 

Varje orts församling bör alltid anges. Om du inte vet vilken församling en adress tillhör: Ta först reda på postnummer via www.postnord.se. Hittar du där ett postnummer kan du fortsätta: www.svenska kyrkan.se. Skriv i sökrutan: Vilken församling.

 

F d församlingsnamn Om Du undrar varför Du inte hittar en församling t.ex. i Disgen, sök Skatteverket.se – Privat – Folkbokföring – Att vara folkbokförd – Folkbokföringens historia – Sveriges församlingar genom tiderna – Förteckning och tryck t.ex. på R om den församling du söker börjar på R. Då ser du vilken församling den gamla församlingen numera ingår i. Har du Disgen kan du lägga till den gamla församlingen i ortstrukturen som självständig församling eller under den nuvarande församlingens namn.

 

DIS, Riksföreningen DIS, Föreningen för datorhjälp i släktforskningen, har kansli i Gamla Linköping. Se https://www.dis.se/forskarstuga. Fem datorer med abonnemang och över 360 CD-skivor. Det är öppet för självstudier. Du kan komma spontant men säkrast beställa arbetspass vardagar kl. 9–12 eller Må-To kl. 13-16 på tel. 013-14 90 43. – ÖGF finns i samma hus, se www.ogf.info.

 

Sveriges Släktforskarförbund innehåller t ex Anbytarforum. Många böcker och CD-skivor säljs här. Några av dem kan även köpas på DIS kansli och när DIS-Filbyter har öppet i Fontänens datasal.
Författare: Birgit Eriksson